Recept

 

Så då denna "recept fliken" är under uppbyggnad och en nyhet som kommer att "lanseras"senare i sensommaren/tidig höst..

Har du recept du vill dela med dig av,så kontakta mig gärna

Så tills vidare hittar du recepten som vanligt i Blog&Tips

    17 MAJ Norge/Fira med en go Kaka syttende Maj

Kan vara en bild av jordgubbe och efterrätt

 inför 17e Maj tips på Kake

Så klicka HÄR   så kommer du till receptet och trevlig norsk baksida,Lycka till

                                             Kräftkalas och Dess tillbehör 

Västerbotten Paj

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g västerbottensost, grovriven
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk eller vispgrädde
  • Salt och nymalen peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Pajdeg
    Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
  3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
  5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
  6. Fördela västerbottensost i pajskalet.
  7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Servera gärna västerbottenpajen med en blandad sallad.

Snaps och Sång

Var vore Kräftskivan utan de klassiska snapsarna,som för många är ett givet inslag i om du nu inte går på det färdiga såsom

Hallands fläder,OP med mera så får du här lite tips med kryddning

Använd okryddat brännvin när du smaksätter din snaps. Vill du använda frukt och/eller bär i din snaps är det bra att använda lite starkare sprit. Anledningen är att frukt och bär innehåller mycket vatten som späder ut smaken.

Några riktlinjer innan ni sätter igång med blanda

  • Färska kryddor behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
  • Torkade kryddor behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
  • Frysta bär behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.

1. Citron och kanel

1 hel, tvättad citron
1,5 dl strösocker
70 cl konjak (Eau de vie)
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor

Gör så här:

Skala av citronskalet och hacka det fint. Pressa saften ur citronen.
Häll strösockret i en burk och tillsätt citronsaft, skal och konjak.
Bryt ner kanelstången i mindre bitar och tillsätt dessa samt kardemummakärnorna.
Sätt på ett lock på burken och förvara i rumstemperatur i två veckor. Skaka dagligen!
Sila därefter upp snapsen och häll upp i en fin flaska. Om du önskar en rundare smak kan snapsen med fördel stå ytterligare en vecka.

2. Färska örter

2 kvistar fransk dragon
2 kvistar citronmeliss
1 sockerbit
1 flaska brännvin

Gör så här:

Lägg kryddörterna och sockerbiten i flaskan med sprit.
Låt örterna dra i 4 dygn och sila sedan bort örterna.
Som garnering kan du lägga till färsk dragon och citronmeliss i flaskan innan servering.

3. Dill och honung

70 cl brännvin
2 dillkvistar
1 citron
1 tsk honung

Gör så här:

Skär citronens skal i en lång spiral. Häll brännvin i en fin flaska och tillsätt honung, citronskal och dillkvistar.
Servera dagen efter.

4. Citron och rosmarin

1 tvättad citron
2 rosmarinkvistar
35 cl brännvin

Gör så här:

Skala av det yttersta av citronens skal. Häll brännvin i en flaska eller karaff och lägg ner citronskal ihop med rosmarinkvisten. Förvara i rumstemperatur i ett dygn.
Kyl ner snapsen och servera 1-2 dagar senare.

5. Ingefära

50 gram färsk ingefära
70 cl brännvin

Gör så här:

Skölj och skala ingefäran och skär den i bitar. Lägg i en skål eller burk och häll i cirka 10 cl brännvin.
Sätt på locket och låt ingefäran dra i cirka 4-5 dygn.
Filtrera och häll över spriten i en flaska. Ställ i kylen.
Använd ingefäran till att göra samma procedur med resterande 60 cl brännvin. Låt stå i 4-5 dygn.

Eller varför inte prova att göra en flädersnaps med äpple,grymt gott snabbt och enkelt..

Flädersnaps med äpple

30 cl Hallands fläder
40 cl vodka
1 lime
1 rött äpple, oskalat

Gör så här: Häll Hallands fläder och vodka i en flaska. Riv zesten från en limefrukt och skiva äpplet i stänger. Lägg i både limezest och äppelstänger i spritblandningen och låt stå i kylskåp i ett dygn. Sila och servera kall.

Lite Tips! Många gör misstaget att förvara snapsen i frysen. Gör inte det! När spriten är iskall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar mest bara sprit. Att låta snapsen stå i ett kallt kylskåp räcker gott och väl.

Och va vore allt utan visorna som ni givetvis får en länk till en sida med Snapsvisor , klicka HÄR för komma dit.

Och på ELLE´S sida hittar ni lite mer kul läsning,klicka HÄR för komma dit direkt

Kantarell Soppa med Parmesanchips

Till Soppan

  • 300 g kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/3 dl vetemjöl
  • 2 tärningar kycklingbuljong
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl kokande vatten
  • 3 dl grädde

Till Serveringen

  • 2 dl parmesan
  • 1 pkt bacon
  • en liten knippa timjan till garnering

Och som vanligt GLÖM inte ett gott bröd,det är ruskigt underskattat,just med bröd till maten och som här soppa

är bara din egen fantasi och begär som sätter gränser på vilket bröd du väljer,om de är Vitlöksbröd,eller grovare bröd med en god ost ,ja det är just upp till dej .Så lycka till och Smaklig Spis.... 

 

Gör så här

  1. Kantarellsoppa
    Ansa och hacka svampen. Spara några hela fina svampar till garnering. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull tillsammans med lite smör och den hackade svampen. Salta och peppra. Strö över mjölet och rör om. Lägg i buljongtärningarna, häll i vinet och det kokande vattnet. Låt småkoka i ca 15 min.
  2. Tag av kastrullen från plattan. Mixa soppan med en stavmixer men inte så den blir allt för slät. Tillsätt grädden och koka upp på nytt. Smaka av med mer salt och peppar.
  3. Parmesanchips
    Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Riv 2 dl parmesanost och lägg i åtta små högar på en plåt. Grädda i ugnen tills de blivit gyllenbruna.
  5. Servering
    Skär bacon i 1 cm stora bitar. Stek knaprigt.
  6. Värm på soppan och häll upp i skålar och garnera med den sparade stekta svampen, timjan, chipsen och bacon.

 

 Stekt Makrill med kall Dillsås

Ingredienser 4 portioner

  • 4 makrillfiléer,men va inte rädd för dubbla det
  • 1 gul lök
  • 200 g spenat
  • 2 krm salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Dillsås

  • 2 dl yoghurtkvarg eller matyoughurt(eller om ni gör tzatziki istället)
  • 2 msk hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 citron, finrivet skal

Så här gör du

  1. Pensla makrillen med olja.
  2. Strimla löken och stek den i oljan med spenaten. Salta och peppra lätt.Tips,strö gärna över före flingsalt vid servering
  3. Blanda alla ingredienser till såsen.
  4. Grilla makrillen med skinnsidan neråt först, salta och peppra. Vänd och grilla på nästa sida.va inte rädd för använd Riktigt Smör,där nästan personlig säger ni måste ha det vid stekningen

Garnera med Citron,dill, Kokt potatis & fräsch sallad till det och en kyld pilsner passar utmärkt ,tips ni kan om ni vill kör fullkornsbulgur eller couscous istället för potatisen ,

Lycka till & Smaklig Spis

American cheesecake med hallon, blåbär och vanilj!

20 min + 4-6h i kyl, 6-8 pers

Ingredienser 16-20 digestivekex 75 g smör, smält 300g phiadelphiaost 1,5 dl florsocker 3 dl grädde 3/4 msk vaniljsocker (Med äkta vanilj)

Dekoration Hallon Blåbär

Gör så här 1.Smält smöret. 2.Mixa digestivekexen till smulor. (Eller mortla, krossa, mixer, hur du vill) 3.Blanda samman det smälta smöret med digestivekrosset och tryck ut i en pajform. (el önskad form, ca 25 cm form ) 4.Vispa samman phiadelphiaost & florsocker i en separat bunke. 5.Vispa samman grädde och vaniljsocker i en annan bunke. Grädden skall inte bli tjock, den skall bara vara mycket lätt vispad. Vispa någon minut bara. 6.Rör sedan ihop phiadelphiasmeten med vaniljgrädden med en slickepott till en jämn smet. Tips, för tjockare konsistens, vispa en stund till med elvispen, då tjocknar den! 7.Smaka av och tillsätt mer florsocker om du önskar den sötare. Jag gillar när det inte blir för sött. 8.Fyll formen med cheesecakesmeten och ställ in i kylskåpet. Låt den stå där i minst 4 h, gärna 6 h innan servering. 9.Dekorera med hallon och blåbär strax innan den skall serveras.

Smaklig Spis & Lycka till....

Pannacotta med Ahlgrensbilar

Ingredienser 6 portion

  • 6 dl grädde
  • 1 Ahlgrens bilar (25 bilar av varje färg)
  • röd och grön karamellfärg
  • Gelatin/gelatinblad behövs inte med just Ahlgrens bilar,då de innehåller gelatin.

Så här gör du

  1. Värm 2 dl grädde och klipp ner 25 vita bilar
  2. Värm och rör tills bilarna har smält
  3. Sila bilgrädden genom en sil
  4. Häll upp i 6 glas
  5. Låt stelna ca 1 timme i kylen innan du fortsätter med nästa lager,nästa färg.
  6. Tillsatte lite karamellfärg i det rosa och gröna lagret för att få skarpare färg.vill ni ha större portioner ökar ni bara på med grädde och bilar..Lycka till

Ezme- Turkisk tomatsallad

 1 stor skål ezme, ca 4 portioner
6 röda och mogna tomater
5 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med 2 gröna paprikor)
4 vitlöksklyftor
1 rödlök eller 4 st salladslökar
1 knippe persilja
1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
1-3 st färska chili eller ca 1-2 msk pulbiber/chilipulver
2 stora msk tomatpuré
2 stora msk paprikapuré
2 msk granatäppelsirap
Ca 4-5 msk olivolja
Saften från en halv citron
Salt & peppar

Gör såhär:
Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen.

Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan.

Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Servera med med bröd eller som en dippsås vid maten. Salladen klarar sig i kylen i ca 7 dagar.


TIPS! Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det.Lycka till...

Grillad flankstek i mjuk tortilla med Johnny’s BBQ-sås Black garlic & chili 

  • 600 g flankstek
  • Johnnys BBQ-sås Black garlic & chili
  • rapsolja
  • 2 tomater
  • 2 avokado
  • 1 romansallad
  • salt & peppar
  • 2 lime
  • 4 mjuka tortillabröd

Gör så här:

Gnid flanksteken med Johnny’s BBQ-sås Black garlic & chili, salt, peppar och låt vila.

Skär tomater och avokado i klyftor.

Grilla flanksteken och pensla med BBQ-såsen under grillning. Låt flanksteken vila innan tranchering. Dela lime i halvor och grilla snittytan nedåt precis innan servering samt tortillabröden. Fyll bröden med romansallad, tomat, avokado, flankstek och Johnnys BBQ-sås. Servera grillad lime till och gärna Go sallad, antingen det är en melonsallad el grönssallad eler Pasta el Potatis sallad..Lycka till

 

 

 

Till Toppen av Sidan

 

 

 

 

 

© 2024 Jonasolsson.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)